Saturday, September 02, 2006

Mostar


I dag morges tok vi farvel med Korcula og startet hjemreisen med en liten svipptur innom Mostar i Bosnia og Hercegovina. Den gamle broen i Mostar har alltid vært et flott skue. Jeg så den første gang sommeren 1987, og det var trist å se den rase i bakken som et resultat av krigshandlingene i Jugoslavia høsten 1993. Da Arve og jeg besøkte Mostar ti år senere var restaureringsarbeidet, i regi av FN, i full gang, men vi måtte krysse elven Neretva på en provisorisk bro.

Sommeren 2004 ble broen gjenåpnet, og den har blitt et fredssymbol, i tillegg til en symbolsk bro mellom øst og vest. Mostar er et møtested for østens og vestens kulturer og religioner, og som et resultat av gjenåpningen av broen blomstrer turismen som aldri før. Vi fikk med egne øyne se hvordan busslast etter busslast med turister kom til Mostar, særlig fra ulike feriesteder langs kysten av Kroatia. For jubilnaten var besøket i Mostar også første møte med moskeer, minareter og bønnerop. Definitivt turens mest eksotiske opplevelse, og det sier ikke så rent lite.

Mange av souvenirene i de mange salgsbodene var også av det mer eksotiske slaget, men de aller fleste fikk stå igjen da vi reiste videre. De tar seg tross alt bedre ut i Mostar ...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home